Jeg vælger en hvalp ud fra forældredyrenes dokumenterede jagtlige egenskaber. Hunde som har vist deres potentiale som jagt- og markprøvehunde og som har vist at de giver deres gode gener videre til deres afkom.
Hunden er et flokdyr og det er dens natur at jage i flok. I sit genmateriale er hunden programmeret til i flok at søge – finde – jage byttedyr, dræbe det og bringe det tilbage til flokken eller til hulen. Og det er hundens natur at jage i flok, det vil sige samarbejde med de andre flokmedlemmer. Under jagten kommunikerer hundene med hinanden - hvilket gør dem mere effektive under jagten.
Derfor, hvordan kan vi som hunde førere anvende de naturlige anlæg, der ligger nedarvet i hunden i dens genmateriale, som et program der folder sig ud helt af sig selv. Her vil jeg bruge min viden som psykolog, min viden om udviklingspsykologi hos børn, som i en vis grad kan overføres til højerestående pattedyr som hunde.
Når vi jager og forsøger at finde hvor fuglene sidder, får dem op og flyve så skytten eller jeg selv kan skyde dem, hvorefter hunden på kommando kan apportere dem. Så det jeg vil skrive om er hvordan jeg kobler min viden som psykolog sammen med min erfaring fra spanieltræning og skaber det tætte samarbejde mellem mig og hvalpen. Allerede fra hvalpen er otte uger er jeg bevidst om, at jeg gennem træning og prægning lægge de strukturer ind i hvalpens hjerne som skal danne de strukturer, som jeg herefter fylder endnu mere læring på.
Hvalpen fødes med et program for udvikling som genetisk er nedarvet. Gennem selektering, det vil sige udvælgelse af de avlsdyr som har de egenskaber vi søger, forstærkes de egenskaber hunden som racehund eller jagthund er fremavlet til. Jeg træner Engelsk Springerspaniel, en race der er fremavlet udelukkende på sine jagtlige egenskaber til at arbejde som stødende hund. En Springer Spaniels fornemste opgave er, i samarbejde med sin fører, at finde primært fuglevildt i terrænet og få det op at flyve, helst så tæt på føreren at det bliver muligt at skyde fuglevildtet.
Dette arbejde er baseret på hundens evne til at søge og finde fært samt på hundens evne til samarbejde. Der er således to nedarvede egenskaber der skal aktiveres og udvikles. Jeg vil nu skridt for skridt beskrive hvordan jeg træner en hvalp, for derefter at sætte teori på og begrunde hvorfor jeg gør som jeg gør.